باندينگ با عاج

در باندينگ با عاج دو مسئله مطرح هست:

١ ) ايجاد باندينگ قوي تر
٢ ) ايجاد باندينگ ماندگار تر

 

ايجاد باندينگ قوي تر

١ ) براي ايجاد باندينگ ، استفاده از اسيد اچ با حذف اسمير لاير و عمق نفوذي معادل ٥ تا ٨ ميكرون ، لايه هيبريد قطورتري ميسازد اما اين دمينراليزاسيون عاج در مواردي كنترل نسبت آب و رزين را مشكل تر ميكند. خصوصا وقتي از اچ اند رينز هاي دو مرحله اي يا نسل ٥ استفاده شود. در باندينگ هاي سلف اچ ، عمق نفوذ محدودتر بوده و لايه اسمير حذف نميشود.

موفقيت در باندينگ معمولا با سيستم هاي داراي اچ سه مرحله اي ( نسل ٤ ) و يا سلف اچ هاي دو مرحله اي ( نسل ٦ ) بهتر بوده ، و تركيب پرايمر و ادهزيو در يك باتل ( نسل ٥ و نسل ٧ ) نتايج ضعيف تري به دنبال داشته است.

هر چند مطالعات نشان داده است كه مهمترين عامل موفقيت در باندينگ ، دانش و توانايي كافي در كاربرد آن و انجام درست مراحل كاري آن ميباشد.

.

.

ايجاد باندينگ ماندگار تر

٢ ) در زمينه ماندگاري باندينگ، ما با دو وجه باندينگ در لايه هيبريد مواجه هستيم : الياف كلاژن و ادهزيو رزين ثبات هر كدام از اين دو جزء براي ثبات باندينگ لازم است.

الف ) الياف كلاژن

در نسج آسيب ديده عاجي ، آنزيم هاي تخريب كننده كلاژن مثل متالوپروتئيناز و سيستئين كاتپسين وجود دارند ( mmp و cc ) كه پس از حدود ٦ ماه تخريب معني داري در الياف كلاژن موجود در لايه هيبريد ايجاد مي‌كنند. باتخريب و ليز شدن كلاژن در لايه هيبريد عملا انچه به عنوان باندينگ ايجاد شده بود تضعيف شده و يا از بين مي‌رود . براي جلوگيري از اين اتفاق دو راه وجود دارد، هم ميتوان ميزان فعاليت آنزيم ها را كنترل كرد، هم ميتوان ميزان كراس لينك كلاژن را تقويت نمود.

استفاده از كلرهگزيدين ٢درصد به مدت ٦٠ ثانيه پس از مرحله اچ ، باعث كاهش فعاليت آنزيم ها خواهد شد.اين اثر البته تا ١٨ ماه گزارش شده و با حذف كلرهگزيدين از لايه هيبريد ، شاهد شروع فعاليت آنزيم ها هستيم ، به همين جهت در مواردي كلرهگزيدين با غلظت كمتر ، معادل ٠/٢ درصد ، در ساختار مولكول هاي متاكريلات قرار گرفته و امکان پلیمریزاسیون همراه با مونومر های داخل ادهزیو براي آن فراهم شده است.

در اين حالت حذف كلرهگزيدين از لايه هيبريد ديرتر اتفاق افتاده و در حالي دوام اثر بيشتري را نشان داده كه تفاوت واضحي در خصوصيات باندينگ و جذب آب در آن مشاهده نشده است.

در ادهزیو های سلف اچ شرايط اندكي متفاوت است . از يك طرف ، به دلیل حضور همزمان ملكول هاي اسيدي و پرايمر در مجاورت عاج ، آنزيم ها نسبت به حالت اچ شدن عاج خيلي كمتر فعال ميشوند .از طرف ديگر ، باند كلرهگزيدين به عاج مینرالیزه ۸۰ درصد کمتر از عاج دمینرالیزه است و اين نشان میدهد کاربرد آن در عاج مینرالیزه چندان موثر نیست. از اين رو احتمالا در سیستم های سلف اچ سایر مهار کننده های آنزيمي بجز كلرهگزيدين ، موثرتر عمل کند.

مجموعا اگرچه کاربرد گلرهگزیدین ۲٪ به عنوان مهار کننده آنزيمي نتایج کوتاه مدتی را نشان میدهد ، اما در ارتباط با اثر ضدعفونی کنندگی کاربرد آن توصیه شده است .از ديگر مهاركننده هاي آنزيمي ميتوان از mdp برومايد نام برد كه قابليت پليمريزه شدن داشته و بصورت پايدارتري در لايه هيبريد باقي ميماند در نتيجه رفتار پايدارتري در كنترل فعاليت آنزيم ها دارد.

بنزالكونيوم كلرايد از ديگر عوامل مهاري است كه در باتل ژل اسيد اچ بصورت همزمان با عامل اچینگ استفاده شده و اثر منفي روی استحکام باند ندارد.
هنگام كاربرد بعد از شستن ژل اسيد اچ از روی دندان حذف نشده و اثر آن در لايه هيبريد ماندگار است.

بجز موادي كه اثر مهاري روي آنزيم ها دارند ، استفاده از گلوتارالدئيد نيز ميتواند كراس لينك كلاژن را افزايش داده و باعث ماندگاري بيشتري در لايه هيبريد شود.
گلوتارآلدئيد مانند كلرهگزيدين در ساختار برخي ادهزيوها استفاده شده است ، اما رنگ تيره اين ماده عامل محدود كننده استفاده از آن ميباشد.

ب ) ادهزيو رزين بدليل ماهيت رزيني

در حضور آب هيدروليز و ديگريد خواهد شد ، بنابراين با كنترل آب اضافي در ماتريكس عاجي ميتوان به ماندگاري رزين در لايه هيبريد كمك كرد. استفاده از الكل خالص پس از اچ در مجاورت عاج ميتواند با كنترل آب اضافي ، غلظت رزين را در لايه هيبريد افزايش دهد ، اما اين كار بسيار حساس به تكنيك است و ماندگاري الكل در محيط باعث كاهش باندينگ خواهد شد ، در نتيجه استفاده از الكل در مطالعات توصيه نشده .

بنابراين دو مسير كاربردي در ماندگار تر كردن باندينگ داريم ،
  1. كنترل فعاليت آنزيم ها در هنگام استفاده از اسيد اچ ( با استفاده از مهار كننده هاي مختلف )
  2. كمتر كردن عمق دمينراليزاسيون ( با استفاده از باندينگ هاي سلف اچ )

دیدگاهتان را بنویسید