انواع نرم افزارها در حوزه کدکم و دندانپزشکی دیجیتال

مسلما همیشه فکر شما هم درگیر این بوده که چه نرم افزارهای در حوزه دندانپزشکی و دندانسازی دیجیتال وجود دارند و چند سوال زیر به ذهن شما خطور کرده است.
  1. کدامیک از نرم افزارها بیشتر به کار شما میاد؟
  2. آیا یک نرم افزار به همه نیازهای شما پاسخ می‌دهد؟
  3. با کدامیک کار خودتان را شروع کنید؟
  4. با کدامیک کار خودتان را ارتقا دهید؟

.

.

.

لازمه که بگیم بیش از ده ها نرم افزار مختلف تاکنون در حوزه دندانپزشکی دیجیتال تولید و منتشر شده اند که در چند سال اخیر بخش کوچکی از آنها توانسته اند سهم بیشتری از بازار دندانپزشکی دیجیتال را به خودشان اختصاص بدهند.

ابتدا برای پاسخ به این سوالات بایستی نرم افزارهای دندانپزشکی دیجیتال را تقسیم بندی کنیم.

نگاه کلی تقسیم بندی نرم افزارها از نظر عملکردی:

  • نرم افزارهای طراحی (CAD)

نرم افزارهای طراحی به کمک کامپیوتر (Computer-Aided Design): به کلیه نرم افزارهای اطلاق می‌شود که با دریافت یک ورودی مشخص (فرمت عمومی جهانی STL است) به کمک ابزارهای (Tools) که در اختیار شما می‌گذارد می‌توانید تغییراتی بر روی فایل سه بعدی خود ایجاد کرده و با فرمت هایی (STL و مواردی دیگر) خروجی بگیرید.

نکته: معمولا ورودی ها به وسیله دستگاه های اسکنر داخل دهانی و اسکنرهای رومیزی لابراتواری ایجاد می‌شوند.

نکته: معمولا خروجی ها ابتدا داخل نرم افزارهای کم رفته و سپس وارد دستگاه های میلینگ یا پرینترهای سه بعدی می‌شوند.

  • نرم افزارهای تراش یا میلینگ (CAM)

نرم افزارهای تراش به کمک کامپیوتر (Computer-Aided Manufacturing): به کلیه نرم افزارهای اطلاق می‌شود که با دریافت یک ورودی مشخص (فرمت عمومی جهانی STL است) به کمک ابزارهای (Tools) که در اختیار دارد تغییرات یا چیدمانی بر روی فایل سه بعدی ایجاد کرده و با فرمت هایی تحت عنوان G-Code فایل ورودی شما را آماده ارسال و بازخوانی در دستگاه می‌کند.

نکته: دستگاه های که این کدهای نهایی را می‌خوانند می‌توانند پرینتر سه بعدی یا دستگاه های میلینگ ماشین باشند.

نکته: در این نرم افزار بخش عمده از کارها (تبدیل ابر نقاط STL به G-Code) به صورت اتوماتیک و پیش فرض توسط خود نرم افزار انجام می‌شود و معمولا پارامترهای همچون نوع چیدمان، زمان پرینت یا میلینگ، نوع نزدیک شدن محورها و مواردی از این قبیل توسط کاربر کنترل می‌شود.

برای توضیحات بیشتر در مورد ابرنقاط، فرمت STL، G-Code کلیک کنید.

تبصره: در بعضی از نرم افزارها این تقسیم بندی به صورت نامحسوس داخل یک پکیج نرم افزاری قرار دارد و زمانی که نسخه نرم افزار نصب می‌شود در واقع هر دو نرم افزار طراحی و میلینگ برای شما اجرا می‌شود و فایل های ورودی و خروجی به صورت خودکار از نرم افزار طراحی به نرم افزار میلینگ با یک کلیک جابه جا می‌شود.

در اینجا به تعدادی از نرم افزار کدکم به صورت جداگانه با تقسیم بندی نگاه کلی اشاره می‌کنیم:

 

نمونه نرم افزارهای طراحی (CAD)

۳Shape Dental System

۳Shape Ortho System

Implant Studio

Dental Desktop TRIOS

Exocad

PartialCAD

ExoPlan

Exocad ImplantEditor

BlueSkyPlan

Maestro3D Ortho Studio

Ceramill

Dolphin

Autolign

Cerec -inlab 19- CAM , Splint, Model, Check , PartialFramework

Nemotec

Ondemand

InVivo

Realguide

Planmeca

Smile design pro

Dentalwings

نمونه نرم افزارهای تراش یا میلینگ (CAM)

Millbox

Sum3D

iCAM v5 smart

Hyperdent

WorkNC Dental

 

اما نرم افزارهای طراحی را نیز می‌توان از نظر عملکردی به چند دسته تقسیم بندی کرد برخی از نرم افزارها به صورت اختصاصی و برای کاربردهای خاص تولید شده اند و برخی از آنها نیز به صورت پکیج همه ویژگی های لازم برای طراحی در بخش های مختلف را به شما ارايه می‌کنند.

تشخیصی :

نرم افزارهای که فقط قابلیت نمایش فایل ها به صورت سه بعدی را دارند و ابزارهای برای نمایش ابعاد و اندازه ها در اختیار کاربر قرار می‌دهند. (نرم افزارهای تشخیصی ارتودنسی و طراحی لبخند دو بعدی در این دسته قرار می‌گیرند)

طرح درمان :

نرم افزارهای که علاوه بر ابزارهای تشخیصی قابلیت طراحی و خروجی نیز دارند. (نرم افزارهای سرجیکال گاید، الاینرهای شفاف، طراحی لبخند سه بعدی در این دسته بندی قرار می‌گیرند.

طراحی ها:

این نرم افزارهای دامنه گسترده تری را شامل می‌شود که از طراحی کراون و کاستومایز آباتمنت گرفته تا سیم و براکت های خاص ارتودنسی و طراحی های قابل پرینت متحرک را شامل می‌شود.

 

تفاوت عمده نرم افزارهای طرح درمان و طراحی در این است که در نرم افزارهای طرح درمان ورودی های نرم افزار بیش از یک نوع است. به طور مثال شما علاوه بر فایل های اسکن سه بعدی STL به فایل های دایکام Dicom رادیولوژی در طراحی سرجیکال گاید یا تصاویر دو بعدی صورت در طراحی لبخند سه بعدی نیز نیاز دارید.

 

حال اگر بخواهیم برگردیم به چند سوال اول پاسخ دهیم خواهیم دید که نرم افزارها هر کدام ابزارهای عمومی و اختصاصی دارند که مسلما هرچه قدر ما تخصصی تر بخواهیم کاری را پیش ببریم نیاز به استفاده همزمان یا نرم افزار ویژه آن کار خواهیم داشت.

در ادامه مقالاتی در ارتباط با هرکدام از نرم افزارها منتشر خواهیم کرد که به معرفی ابزارهای هر کدام از نرم افزارها و عملکردهای آن می‌پردازد.

 

 

دیدگاهتان را بنویسید