تعریف کدکم و تقسیم بندی بر اساس انواع کاربردهای کلینیکی، لابراتواری و میلینگ‌سنتر

تعریف کدکم

اصطلاح کدکم (CAD / CAM) در دندانپزشکی در حال حاضر به عنوان مترادف برای پروتز تولید شده توسط تکنولوژی میلینگ ماشین استفاده می شود. البته این کاملا درست نیست زیرا CAD  مخفف طراحی به وسیله‌ی کامپیوتر(Computer-aided design) و CAM مخفف تولید به کمک کامپیوتر (computer-aided manufacturing) است و در آن هیچ اشاره ای به نوع تکنولوژی ساخت که با علم و ساختارهای تکنولوژی امروزی می‌تواند میلینگ ماشین از نوع فرزی یا لیزری یا حتی پرینترهای سع‌بعدی باشد نشده است. اما به علت مصطلح بودن آن بین دندانپزشکان و دندانسازان اینگونه به آن اشاره می‌شود و شاید چون همیشه کدکم مجموعه ای از دستگاه ها شامل اسکنر رومیزی یا داخل دهانی، میلینگ ماشین، کوره سینترینگ، کامپیوتر و نرم‌افزار طراحی و اخیرا پرینترهای سه‌بعدی بوده و معمولا به صورت کامل و پکیچ کدکم خریداری می‌شود استفاده از این اصطلاح کدکم  بجا و درست باشد.

 

تمام سیستم های کدکم  از سه جزء اصلی تشکیل شده است:

ابزار دیجیتالی یا اسکنر که هندسه را با کمک پردازش‌های کامپیوتری به داده های دیجیتال تبدیل می کند

نرم افزار که با پردازش داده های دیجیتال و بسته به کاربرد، یک مجموعه داده برای تولید محصول آماده می‌کند.

تکنولوژی تولید که مجموعه داده آماده شده به وسیله ‌ی نرم‌افزار را به محصول مورد نظر تبدیل می‌نماید.

 

مفاهیم تولید کدکم در  دندانپزشکی

بسته به محل از اجزای سیستم  کدکم در دندانپزشکی سه مفهوم تولید مختلف مورد نظر است:

روش تولید چیرساید یا کلینیکی (Clinical/ Chairside)

تولید آزمایشگاهی یا لابراتواری (Laboratory )

ساخت متمرکز در یک مرکز تولید یا میلینگ سنتر (Milling Centre)

الف) تولید کلینیکی

همه اجزای سیستم  کدکم در جراحی های دندان مورد استفاده قرار می‌گیرد و در نتیجه ترمیم دندان می تواند در روشی کلینیکی  بدون استفاده از روش‌های لابراتواری انجام شود. ابزار دیجیتالی یک اسکنر داخل دهانی است که جایگزین قالبگیری مرسوم، در اکثر موقعیت های بالینی است. این موضوع به طور غیر مستقیم سبب صرفه جویی در زمان ارائه خدمات به بیمار و حتی کاهش جلسات حضور بیمار به یک جلسه ویزیت می‌شود.

تا چند سال گذشته ، تنها سیستم سرک (سیرونا) قابلیت ارائه چنین خدماتی را داشت ولی با حضور سیستم‌های اسکنرهای داخل دهانی به صورت معماری باز (در واقع دار بودن قابلیت اتصال اسکنرها به همه‌ یا بیشتر میلینگ‌ماشین‌ها موجود در بازار) اجازه حضور و مانور دیگر میلینگ ماشین‌ها نیز در محیط مطب یا کلینیک فراهم شد.

 

ب) تولید لابراتواری

این نوع از تولید معادل ادامه کار سنتی بین دندانپزشک و لابراتوار است که دندانپزشک با ارسال قالب به لابراتوار و ساخت کست توسط آن‌ها در لابراتوار آغاز شده و ادامه کار با کمک یک اسکنر و ضبط داده های سه بعدی و طراحی رستورشن مورد نظر با استفاده از نرم افزار طراحی دندان  و تولید به کمک یک دستگاه فرز یا میلینگ‌ماشین مخصوص به اتمام می‌رسد و در نهایت ممکن است تطابق فریمورک و لایه‌گذاری و پخت در کورهای سینترینگ نیز لازم باشد که توسط تکنسین‌ها انجام می‌پذیرد.

 

 

ج) تولید در میلینگ سنتر

گزینه سوم از تولید به کمک کامپیوتر پرتز دندانی تولید متمرکز در یک مرکز میلنیگ ماشین است. در این حالت، ممکن است لابرتوارها به صورت اینترنتی به این مرکز متصل شوند و کارهای ترمیمی خود را به آن‌ها بسپارند تا مرحله ی میلینگ ماشین و تراش در آنجا انجام شود ولی مراحل اولیه شامل اسکن و طراحی در نرم افزارها در همان لابراتوار انجام می‌شود

مزیت برون سپاری تولید CAM در این است که با سرمایه گذاری های کوچک نیز می‌شود اسکنر و نرم افزار را تهیه نمود و با ارسال کار به این مراکز ادامه کار را به آن‌ها سپرد و به فرایند تولید با کیفیت و سرعت بالا دسترسی داشت.. علاوه بر این، این روش منجر به استقلال بیشتر لابراتوار نیز می‌شود، از آنجا که هیچ ارتباطی با تکنولوژی تولید خاص (به عنوان مثال درگیر شدن با میلینگ‌ماشین و پروسه‌های آن )  وجود ندارد.

 

چنانچه علاقه به فعالیت در این حوزه دارید یا در صدد افزایش دانش خود هستید حتما از کلاس‌های آموزشی خصوصی کدکم ما بازدید نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید